Satumaa Organicsin palvelut

keskiviikko 3. syyskuuta 2014

Gluteeniton siemenleipä ja ihana syyskakku

Postailin Ihanan elämän-sivuille toissailtana kuvia muutamista leipomuksista joita taannoin loihdin.

Kun yrittää vähentää gluteeniviljoja, on turha lähteä kuitenkaan leivättömälle kärvistelylinjalle. Sitä nimittäin himoaa eniten mikä on kiellettyä ja Onnellisuus ruokavaliossa negatiivisuus ja kieltomerkit kierretään kaukaa!


Tämä gluteeniton leipä ei ole suinkaan minun keksintöni, vaan alunperin sen on postannut sivuilleen Virpi Mikkonen Kiitos Hyvää-blogissa, josta se on lähtenyt leviämään kulovalkean lailla.

Virpin resepti löytyy täältä: http://www.lily.fi/blogit/kiitos-hyvaa/viikonloppuleipa

Itse tein muutaman lisäyksen reseptiin ja annan nyt muutaman vinkin mitä kannattaa ottaa huomioon leipoessa tätä jumalten leipää! Tämä leipä ei ole mikään kulhosta uuniin-käntty, vaan vaatii aikaa, kipposia ja helliä kätösiä. Mutta lopputulos on vaivan väärti!

Ristin tälle leivälle uuden nimen, öh kylläpäs runosuoni nyt laulaa..:

Gluteenittoman Jumalattaren leipä


2,5 dlauringonkukansiemeniä

1 dl pellavansiemeniä
1dl hasselpähkinöitä
3,5 dl kaurahiutaleita ( käytä gluteenittomia kaurahiutaleita )
2 rkl chian-siemeniä
3 rkl psylliumkuitujauhetta
6 kpl kuivattuja aprikooseja
1 tl merisuolaa
1 rkl hunajaa
3 rkl voita tai kookosöljyä
3,5- 4 dl vettä 


Liota auringonkukansiemenet, pellavansiemenet, pähkinät ja chian-siemenet omissa kipoissaan n. 4 tuntia. Huuhtele auringonkukansiemenet ja pähkinät hyvin, pellavansiemenet ja chiansiemenet hyytelöityvät, joten käytä hyytelöt sellaisenaan.


Alkuperäisessä reseptissä ei mainita liottamista, mutta itse suosittelen liottamaan. Ensinnäkin pähkinöistä ja siemenistä irtoaa liotuksessa antiravinteita, niiden ravintoarvo ja sulavuus paranee huomattavasti. Tämä leipä on e r i t t ä i n kuitupitoinen, se ei sisällä pelkästään siemeniä, vaan myös psylliumia joka turpoaa moninkertaiseksi. Joten, näin iso kuitupaukku voi aiheuttaa isona määränä "lievän" ähkyn tunteen masussa jos leipää innostuu ahmimaan liikaa. Seuraavana päivänä vatsa tosin t o i m i i! :-D Pureskele hyvin!

Miksei tälläistä leipää voida tehdä vanhainkodeissa ja sairaaloissa.....hmmmm...ihan mieletön herkkuleipä ja kuidun lähde vanhuksille ja sairaille. No pitkä sarka on kuljettavana..

Sekoita siemenet ja pähkinät muihin kuiviin aineisiin.Pilko aprikoosit saksilla pieneksi ja lisää ainesten joukkoon myös. Sulata rasva ja hunaja, yhdistä ne ja lisää seokseen. Lisää vesi ja sekoita kaikki hyvin yhteen.

Nyt jätä taikina rentoutumaan ja paksuuntumaan vähintään muutamaksi tunniksi. Tämä on tärkeä vaihe jotta psyllium pääsee turpoamaan kunnolla. Jos taikin on liian kovaa "tanturia", lisää ihmeessä nestettä.

Itse paistoin leivän peltileipänä, mutta siitä tuli hieman liian kuivahkoa, joten paistoaika on max. 30 min. ja mieto lämpö, 175 astetta. Voit valmistaa leivän myös vuoassa jolloin paistoaika on hieman pitempi. Leipää paistettaessa aikaa tärkeämpi on "näppituntuma". Koputtelemalla leivän pintaa, siitä pitäisi kypsänä kuulua ontto kumina.


Anna leivän rauhoittua tovi ennenkuin leikkaat palasen, levität tuhdin kerroksen luomuvoita päälle, maistelet ja makustelet....loppu onkin aaaahh ja oooohh!!







Sitten kakkuloihin....
Olen totaalisen koukussa raakakakkuihin. Ihan hyvä koukku, aiemmin olin koukussa tavan pulliin, pikkuleipiin ja suklaaseen. Niitäkin toki syön silloin tällöin, mutta näiden perinteisten herkkujen kanssa voi varautua jo etukäteen että syömistä on vaikea lopettaa yhteen palaan, ainakin minun itsekurilla ja itsekuri on kamalaa!

Oikeastaan raakakkujen teko on ihan älyttömän simppeliä ja kun kerran löytää mieleisensä pohjareseptin ja täytteen, voi niitä varioida loputtomiin eri mausteilla, marjoilla, suklaalla, hedelmillä, makeutuksella jne.
Itse tykkään käyttää pohjassa hasselpähkinöitä ja manteleita. Jotkut tykkää kookoshiutaleista ja vaikka saksanpähkinöistä. Sidosaineena käytän lähestulkoon aina taateleita niiden siirappimaisuuden ja suloisen makeuden vuoksi. Laitan myös aina jotain rasvaa, kuten kookosöljyä.
Täytettä saa olla reilusti, niin että saadaan näyttävä kakku.
Tässä siis viimeisin intohimoni kohde:

Suloisen syksyn puolukkakakku

Pohja:

2 dl hasselpähkinöitä
2 dl manteleita
6 kpl taateleita 
1/2 dl kookosöljyä sulatettuna
ripaus suolaa

Täyte:

7 dl puolukoita
5 dl cashewpähkinöitä
1 dl hunajaa sulatettuna
1 dl kaakaovoita sulatettuna ( sulata vesihauteessa )
1/2 dl sitruunamehua tai limenmehua
1 tl aitoa vaniljaa
ripaus hyvää suolaa ( esim. ruususuola)
2 rkl psylliumjauhetta
1/2 dl vettä


Valmista pohja monitoimikoneessa leikkuuterällä. Jauha ensin pähkinät ja mentelit jauhoksi, lisää taatelit, kookosöljy ja suola. Sekoita niin pitkään että saat taikinaisen massan.

Soseuta puolukat tehosekoittimessa, lisää cashewpähkinät, sitruunamehu, hunaja ja vesi. Sekoita tehosekoittimella niin pitkään että saat sileän massan. Lisää sulatettu kaakaovoi, vanilja, suola ja psylliumjauhe. Sekoita taas tasaiseksi. Tarkista maku ja lisää halutessasi hunajaa.

Pingota irtopohjavuoan ( halk. 23 cm tai isompi ) pohjalle leivinpaperi. Taputtele taikina sileäksi, ohueksi kerrokseksi pohjan päälle.
Kaada täytemassa vuokaan ja vie hyytymään pakkaseen siksi aikaa kun valmistat kuorrutteen.

Suklaakuorrute:

1 dl kaakaovoita
2 rkl raakakaakaojauhetta
2 rkl intiaanisokeria
1 rkl kookoskermaa

Sulata kaakaovoi vesihauteessa pienessä kulhossa. Varo että voi ei kuumene liikaa ja että siihen ei pääse vettä. Lisää kaakaojauhe ja intiaanisokeri. Sekoittele niin pitkään että sokeri sulaa. Lisää sitten lusikallinen kookoskermaa ja sekoita taas niin että lopputulos on tasaisen ruskea kuorrutus.

Ota kakku pois pakastimesta ja kaada suklaakuorrute nopsasti kylmän kakun päälle. Levitä kääntelemällä vuokaa ja ravistelemalla varovasti. Vie taas kakku kylmään, joko jääkaappiin tai pakastimeen.

Kakku on valmista nautittavaksi pakastimesta otettuna noin tunnin kuluttua tai jääkaapissa n. neljä tuntia, mieluiten yön yli.

Irrota kakku varovasti vuoasta ja käytä apuna terävää veistä jos reunat eivät irtoa
Kun leikkaat kakusta palasia, kasta terävää veistä kuumaan veteen, kuivaa ja paina varovasti suklaakuorrutteeseen niin että saat viillettyä siistin palan.
Tämä kuorrutus on ihanan rapsahtava ja sopii puolukan kanssa loistavasti!
Voit liruttaa päälle vielä sulatettua hunajaa ja koristella puolukoilla.

Nautinnollisia herkkuhetkiä!










3 kommenttia:

  1. kiitos! Kuulostaa niiiiiiiiiiiiin hyvältä, molemmat! :)

    VastaaPoista
  2. Mmm. Pitäis niin tulla sun herkkupöytään.

    Anne

    VastaaPoista

Jätä pieni viesti käynnistäsi :-)